Annenhver uke blir beboerne ved Grevlingstien og Sundmoen, omsorgsboliger med bemanning, ønsket velkommen til bords. De blir møtt med pyntede bord, anrettede retter og servitørkledde ansatte. – Det handler om å skape et lysglimt for beboerne, sier Morten Aastad, tjenesteleder for TTH. – Det er fint med opplevelser som vi kan dele, forteller beboer Hans Gunnerud. Hans stiller opp i dress og slips når Velkommen til bords arrangeres. 

Ønsket å skape restaurant-opplevelse  

Morten nylig begynt som tjenesteleder for tjenester til hjemmeboende, boliger med bemanning. – Jeg ønsket å være der utviklingen skjer, og dette får jeg mulighet til i Øvre Eiker kommune, forteller Morten. – Søknaden for midler til prosjektet ble sendt av Kari Hesselberg, kommunalsjef for helse og omsorg, omtrent samtidig som jeg begynte i Øvre Eiker, fortsetter han. Dette er midler fra Fylkesmannen i Oslo og Viken for å motvirke ensomhet og isolasjon på grunn av koronasituasjonen. De fikk en pott som tilsvarer en halv stilling til å starte Velkommen til bords. Prosjektet varer ut 2021.  

Tidligere har beboerne på Sundmoen spist i egen leilighet eller benyttet seg av kantina på Eikertun. – Kantina er dessverre steng på grunn av korona, så beboerne hadde et stort behov for å samles og oppleve noe positivt, sier Morten. – Vi har gjort om det gamle kapellet på Eikertun til et fantastisk selskapslokale, forteller Morten. Selskapslokalet har fått navnet Eika. – Vi ønsket å skape en restaurant-opplevelse, og samtidig følge koronareglene, forteller Morten. 

Når beboerne kommer til bords er de ansatte er kledd som servitører, maten er lekkert anrettet og bordet dekket. De blir ønsket velkommen til bords, og menyen presenteres. – Vi ser at beboerne gleder seg, pynter seg og har noe å snakke om. Det å ha noe å glede seg til og noe positivt å snakke om, gjør noe med innstillingen til et menneske, forteller Morten.  

I dress og slips 

Da Velkommen til bords ble arrangert for første gang, ønsket Morten velkommen. Hans Gunnerud, som straks fyller 89 år, møtte opp i dress og slips. Bordkavaleren til Hans var dessverre syk, så han spurte pent om Morten ville spise med han. – Det var en fantastisk ettermiddag, og vi ble godt kjent, forteller Morten. – Du verden for noen historier Hans har på lager, sier Morten. Hans har opplevd mye. Han er oppvokst på gård, tok kokkekurs i Tysklandsbrigaden, har vært til sjøs og har fagbrev som verktøymaker.  

– Jeg bor som en konge på Sundmoen, sier Hans. – Det er trygt for meg som før bodde et stykke fra folk. Jeg savner kantina i disse koronatider, men gleder meg til Velkommen til bords som arrangeres hver 14. dag, forteller Hans. Hans ble overrasket da Velkommen til bords ble arrangert for første gang. – Vi fikk velge mellom to retter, og det var stor forskjell å få maten servert fint anrettet på en tallerken, sier han. Til vanlig får beboerne maten pakket inn i porsjonspakninger. – Jeg ønsker ikke å virke jålete, men jeg vil oppfordre alle til å legge maten på vanlige tallerkener også når vi ikke er på Velkommen til bords, sier Hans. 

Hans plinger i glasset og sier noen ord på slutten av hvert måltid. – Det er så hyggelig å møtes og fortelle hverandre historier, det setter jeg pris på. Det er fint med opplevelser som vi kan dele, forteller Hans. – Beboerne gir konfekt og blomster til de som serverer hver gang, så det er tydelig at de setter pris på tilbudet, sier Morten. – Det er et privilegium å få se hvordan de ansatte utfører dette. Jeg sniker meg med av og til, da får jeg lov til å pynte med persilledusk. Kari Thowsen og Vera Stokkenes blir satt stor pris på av gjestene, forteller Morten.  

Mer enn underholdning  

– Dette handler ikke bare om å skape underholdning, sier Morten. Mange av beboerne er enslige og setter stor pris på det å spise sammen med noen. – Vi ser at beboerne spiser mer enn de ellers ville gjort. De som tidligere fordelte en middagsporsjon utover to dager, spiser en hel porsjon og koser seg med maten, forteller Morten. Maten er ganske lik som maten får servert ellers, men anrettet på en annen måte. – Det er litt som Coca-Cola, den smaker bedre på glassflaske. Kortreist juice i vinglass gir en annen følelse enn til vanlig, sier Morten med et smil.  

Beboerne og ansatte får se hverandre i en ny setting. – Det å bli ønsket velkommen som du er og at du får et pusterom gjør noe med deg, forteller Morten. – Dette er noe vi vil gi til beboerne fordi vi setter pris på dem. Det er som om utfordringene beboere har med hverandre og ansatte blir borte når vi får se hverandre i en ny setting, sier Morten.   

– Vi ønsker å bruke frivillige i dette arbeidet, men korona har dessverre satt en stopper for det, sier Morten. Beboerne er nå fullvaksinerte, og i tak med at samfunnet forhåpentligvis åpner mer opp, vil de ansatte lære opp frivillige. 

Ringvirkninger  

– Å glede seg til noe, pynte seg og plukke opp minner fra noe beboerne har gjort før genererer mestringsfølelse, sier Morten. – Å skape en positiv opplevelse kan endre forholdet man har til seg selv, til hverandre og kommunen. Positive opplevelser kan ha store effekter.  

Velkommen til bords har fulgt innovasjonsprosessen som vi bruker i Øvre Eiker kommune. De har forstått behovet før man finner en løsning, og testet løsningen for å se hvordan beboerne responderer. Vi gleder oss til å følge arbeidet videre, og håper dere blir inspirert til å skape positive opplevelser i tjenestene!

La oss ta en prat!

Ønsker du å forbedre noe? Har du en skikkelig god idé? Står du fast i en prosess? Vi hjelper deg veldig gjerne!   Du kan også registrere ditt forslag rett i idébanken ved å følge lenken. Trykk her!