Innovasjonsarbeid som ledet til «Kjærstepar i gamleda`r»

Skrevet av Merethe Mørk
En gruppe fra Øvre Eiker kommune deltok høsten 2019 på kurs i «Innovasjon i praksis» i regi av Buskerud næringshage og Innoco v/Sjur Dagestad og Klaus Røiri. Øvre Eiker deltok med prosjektet Ned med fraværet, sammen med flere kommuner og bedrifter i regionen som jobbet med utvikling av sine prosjekter. Vi benyttet oss av BLT metoden, og Innovasjonsprosessen ledet oss til utvikling av tiltaksforslaget «Kjærstepar i gamleda´r». Et tiltak som innebærer tilpasset aktivitet for beboere, i et tettere og koordinert samarbeid mellom ansatte og pårørende. Det gjenstår å teste ut tiltaket gjennom en pilot.
Hvem har vært i vår innovasjonsgruppe?
Vi bestod av Wenche Brekke Rustand (styrer Ormåsen bhg), Mona Bye Tandberg (tjenesteleder Eikertun), Anette Knive Torgersen (tjenesteleder Eikertun), Anne Grete Raaen (hovedverneombud/hovedtillitsvalgt Fagforbundet) Hilde Fjukstad (HR/IA-rådgiver) og Merethe Mørk (HR prosjektleder)
Hva gjorde vi for å få innsikt i behovet?
BLT metoden innebærer at løsning må baseres på innsikt i behov – og at en må gå til brukeren og det «ytterste ledd» for å få den nødvendige innsikten. I sykefraværsprosjektet ble gruppa utfordret av Klaus og Sjur på «hva er det egentlige behovet?»
Intervjuer og workshop
Gruppa ble utfordret til å intervjue ansatte og de som tar imot kommunens tjenestetilbud, herunder noen pårørende på sykehjem og foreldre i barnehage. Intervjuene gav ny innsikt i den enkeltes behov med tanke på hva som er bra og aktuelle områder for utvikling.
En oppgave på kurset var å gjennomføre en Workshop der oppgaven var å kartlegge behov og jobbe med løsningsforslag. Gruppa skulle med dette øve på å gjennomføre BLT metoden. Det ble satt av 2 timer en ettermiddag i november 19, der noen pårørende fra tre avdelinger på Eikertun, noen ansatte og representanter fra SMIA, samt ledelsen deltok. Gruppas jobb var i etterkant å vurdere om behov og løsningsforslag kunne ha relevans knyttet til økt nærvær blant ansatte og økt brukertilfredshet.
Gjennomføring av workshop
IGP metoden ble benyttet for å få innspill fra deltagerne. Alle ble plassert i grupper sortert etter om de var pårørende eller ansatt. Behov og løsninger ble jobbet med i to økter, med en pause imellom.

Etter bearbeiding av innkommende forslag i innovasjonsgruppa ble følgende behov og løsningsforslag prioritert å jobbe videre med:
- Mer tilpassede aktiviteter med beboere
- Pårørende ønsker å bidra
- Pårørende ønsker møteplasser
Det førte igjen til at vi konsentrerte oss om tre muligheter vi ønsket å utvikle:
- Ansatte bidrar til å organisere økt og tilpasset aktivitet
- Pårørende bidrar som ressurs
- Aktivitetskontakter blant ansatte koordinerer ressurser og aktiviteter
Film/demo av løsningen
På kurset ble gruppa inspirert til å lage en film/demo av løsningen.. Innovasjonsrådgiver Marte Frøyse Granberg hjalp oss med å lage storyboard. Fire ansatte fra Eikertun sa seg villige til å spille rollene i filmen, og Cathrine Grøner fra kommunikasjon hjalp oss med filming/redigering. Filmen er basert på de innspill som er kommet fra ansatte og pårørende i Innovasjonsprosessen, og forskning som underbygger de funn som ble gjort.
Her kan du se filmen som ble laget om tiltaket:
Siste innlegg
- Månedspraten i april 2022: RØRE-prosjektet på Darbu skole.
- Månedspraten i mars 2022: «Innovative anskaffelser – hva er nå det for noe nytt?»
- Månedsprat februar 2022: Ung Arena
- Månedsprat januar 2022: Veien frem til nytt saks-/arkivsystem
- Månedsprat desember 2021: Øvre Eiker bibliotek – en bærekraftig ressurs i lokalsamfunnet