BUA Øvre Eiker på utlånstoppen

BUA er en nasjonal, ideell organisasjon, som jobber for at barn og unge skal få mulighet til å prøve flere og mer varierte aktiviteter. Det får de til ved å gjøre det enklere for innbyggere å låne utstyr til sport- og friluftslivsaktiviteter. Bibliotekets BUA-ordning ligger stadig på utlånstoppen. Hva er grunnen til at de gjør det så bra?

Fordelene med å knytte BUA til biblioteket

I januar hadde BUA Øvre Eiker flere utlån enn noen annen BUA-ordning i Norge. I februar lå de på topp blant de mellomstore kommunene. Dette er tall Jon Wold og Lene Myrvold Velle er stolte av. I Øvre Eiker er BUA knyttet til biblioteket, forteller Lene. Dette er nok en av grunnene til hvorfor så mange innbyggere låner hos oss.

Jon var på en nettverkssamling for BUA-ordningene, der han fikk høre om BUA i Oppegård som var administrert av biblioteket. Sammen med Lene utviklet han en løsning som passer for biblioteket i Øvre Eiker. Dette var en innovativ tanke av Jon og Lene. Innovasjon er ikke nødvendigvis en flunkende ny app fra Silicon Valley, men vel så gjerne en ny løsning for en organisasjon eller brukergruppe.

Å knytte BUA til biblioteket, gjør at vi har landets beste åpningstider og når ut til flere, forteller Lene. Jeg tror det er en av hovedgrunnene til suksessen. Der mange BUA-ordninger kun holder åpent 1-2 dager, kan biblioteket holde åpent 6 dager i uka. I Øvre Eiker har de knyttet utlånet i BUA opp mot Bibliofil, bibliotekenes eget utlånssystem. Lene har registrert alt utstyret i bibliotekets system, og dette gjør at lånere kan bruke lånekortet sitt til å låne ski og staver på samme måte som de låner bøker.

Det skal være kult å låne hos oss

Lene viser frem Snowskates, som ble kjøpt etter forespørsel fra en innbygger. Snowskates er akkurat hva de høres ut som: skøyter på snø!

De ansatte på biblioteket er gode på å yte service og følge med på hvordan vi kan forbedre tilbudet, forteller Lene. Vi kjøper stadig inn utstyr etter forespørsler. Det siste er Snowskates og underquilts til hengekøyene våre. Lånerne er dermed i en kontinuerlig medvirkningsprosess. De første årene var BUA plassert i brakker utenfor rådhuset. Nå er den plassert i rom tilknyttet biblioteket. Denne utviklingen gjør at lånere i større grad kan betjene seg selv og finne utstyret de trenger.

Vi har ordentlig utstyr av god kvalitet, som det skal være kult å låne, sier Jon. Da vi skulle ta inn skateutstyr gikk vi til den kuleste skatebutikken i Oslo og sa vi skulle ha det beste utstyret de har. Vi kom tilbake med utstyr som de færreste sannsynligvis har maken til. Det er viktig for oss å ha bra utstyr, både med tanke på kvalitet og holdbarhet.

Jon og Lene har blitt gode på å søke etter midler. Siden oppstart i 2017, har de fått inn nærmere 2 millioner kroner til utstyr fra Bufdir, Sparebankstiftelsen og Gjensidigestiftelsen. Alt utstyret i BUA er kjøpt inn fra disse midlene, forteller Lene.

BUA er for alle

Hos BUA finner innbyggerne utstyr i alle størrelser.

Det er en kjent sak at barn og unge vokser fra utstyr i en voldsom fart. Vi har innbyggere som forteller at barnet kun fikk brukt et par nye skistøvler én gang før de var for små, forteller Lene. Å låne ut utstyr på denne måten er bærekraftig, ved at utstyret kan gjenbrukes.

Å ha kult utstyr lett tilgjengelig på biblioteket, gjør også at færre faller utenfor. BUA er for alle, og er ikke stigmatiserende. Vi opplever at absolutt alle typer mennesker besøker oss og bruker BUA-utstyr. Her er det ingen forskjell på «Kong Salomo» og «Jørgen Hattemaker», sier Jon. Hos oss får alle muligheten til å være med og prøve varierte aktiviteter, fortsetter Lene. Vi samarbeider også med skolene og voksenopplæringen når det gjelder lån av utstyr til aktivitetsdager og lignende. Vi opplever også at BUA-tilbudet trekker nye lånere inn i biblioteket.

Bratt læringskurve

Det har vært en bratt læringskurve, forteller Lene. Vi tuller litt på biblioteket med at det er interessant at jeg har ansvar for BUA, jeg som ikke er så glad i å gå på ski og i utgangspunktet ikke kunne så mye om sportsutstyr. Dessuten er det stadig nye problemstillinger som dukker opp, særlig når det gjelder vedlikehold og reparasjon av utstyr. Det er litt mer komplisert enn bøker!

Det er kult å se hva som kan skje når en kulturkonsulent og en bibliotekar bestemmer seg for å lage et skikkelig godt tilbud til barn og unge i Øvre Eiker!

La oss ta en prat!

Ønsker du å forbedre noe? Har du en skikkelig god idé? Står du fast i en prosess? Vi hjelper deg veldig gjerne!   Du kan også registrere ditt forslag rett i idébanken ved å følge lenken. Trykk her!